Kazeina to najważniejsze białko mleka – stanowi ponad ¾ wszystkich zawartych w nim aminokwasów. Pozyskuje się ją poprzez odwodnienie mleka i usunięcie z niego jak największej ilości laktozy oraz tłuszczu. W wyniku tego procesu powstaje biały proszek, który dodatkowo wzbogaca się o substancje słodzące poprawiające smak. To co wyróżnia kazeinę od innych białek, to jej długi czas trawienia. Jest to spowodowane tym, że kazeina ma słabą rozpuszczalność w niskim pH żołądka i przez to dłużej się trawi. Z tej właśnie przyczyny warto stosować kazeinę przed snem. Jest to doskonałe rozwiązanie, ponieważ w nocy podczas snu, organizm ,,ma czas’’ aby ją w pełni wchłonąć i strawić. Wydłużony czas wchłaniania kazeiny wspomaga anabolizm. Białko kazeinowe charakteryzuje się wielogodzinnym działaniem. Ponadto podobnie jak białko serwatkowe zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, ale pozwala dłużej chronić mięśnie przed rozpadem.